Friday, July 3, 2009

Suunta, johon ei kannata mennä, mutta josta ei muille kerrota

Törmäsin tähän jo jokin aika sitten, mutta unohdin postata sen.

Olen itsekin puhunut joskus siitä, että tieteen edistymistä vääristää ja hidastaa tarve julkaista erinomaisia tuloksia. Jos jostain tutkimuksesta "ei tule tuloksia", eli ei saada niitä tuloksia joita haluttiin, niitä ei julkaista. Jos yrittää julkaista "vakavasti otettavissa" julkaisuissa, tulosten pitää olla erinomaisia tai jotenkin poikkeuksellisia. Muut tulokset julkaistaan joko "huonommissa", joita luetaan vähemmän tai joihin kunniallinen tiedemies ei mielellään viittaa, tai niitä ei julkaista koska paperin eteen nähtävää vaivaa ei nähdä "huonon" julkaisun arvoiseksi. Tämä tarkoittaa, että asiat joita on jo tutkittu mutta joista ei ole tullut näillä perusteilla julkaisukelpoisia tuloksia, tutkitaan moneen kertaan, koska muut eivät tiedä että niitä on jo tutkittu. Myöskin teorianmuodostus on hankalampaa, kun nähdään vain osa kuvasta: se mikä toimii, mutta ei sitä mikä on jo todettu että ei toimi.

En tiedä onko tämä nyt mikään vastaus sinänsä, mutta hauskaa että joku on nähnyt sen vaivan että järjestänyt tällaisen:
Journal of Articles in Support of the Null Hypothesis

1 comment:

  1. Minulle on jäänyt vaikutelma, että ainakin matemaattis-luonnontieteellisellä puolella avoimempi tieteenteko alkaa vähitellen saada kannatatusta, nyt kun avoimen tiedonkulun aikaa muutenkin eletään. Nyt on vähän turhan myöhä, ja huomenna pitäisi olla töissä, joten heitän tähän nopeasti suoralta kädeltä mieleen tulevia juttuja.

    Fyysikoilla on ilmeisesti nykyään hyvin yleisenä tapana julkaista artikkelidraftejaan arxiv.orgissa. Teoreettisessa tietojenkäsittelytietessä tuntuu näkyvän melko paljon tutkimuksesta blogaamista joidenkin tutkijoiden keskuudessa. Vielä pidemmälle menevänä esimerkkinä Timothy Gowers kokeili blogissaa kollaboratiivista matematiikan tutkimusta, ilmeisesti melko hyvin tuloksin. Suomesta mieleen tulee Tutkimusparvi (http://tutkimus.parvi.fi), joka on ilmeisesti jonkinlainen sosiaalimediatutkijoiden avoimen tutkimuksen organisointiryhmä.

    ReplyDelete