Wednesday, April 8, 2009

Valvontaa päättäjille

Ensin häpeämätön mainos: Tämä tuli mieleeni sen jälkeen kun katsoin Areenalta dokumentin RiP!: A Remix Manifesto, ajatuksia herättävä (vaikka ehkä hieman liian pitkä). Sen jälkeen eksyin Lessigin blogiin, missä oli linkki juttuun mistä nyt lähinnä halusin kirjoittaa.

Tyypit nimeltä Katz ja Bommarito ovat tehneet visualisointeja (toinen), joissa esimerkiksi Yhdysvaltain kongressin edustajien ja heidän rahoittajiensa suhteita on havainnollistettu. En ota kantaa näiden nimenomaisten käytännöllisyyteen, mutta idea on ehdottoman kannatettava. Minun piti kirjoittaa tästä asiasta vasta myöhemmin, kun käyn järjestelmällisemmin läpi äänestämisen ongelmaa, mutta kun nyt sattui eteeni niin en malttanut.

Yksi suurimmista ongelmista nykymallisessa järjestelmässä on vallanpitäjien vastuuttomuus - siis se että he ovat tosiasiassa erittäin vähäisessä vastuussa tekemisistään. Sekä vuoden 2007 vaalirahoitus- että Fortumin johtajien palkkiojärjestelmäkohu ovat kiinnittäneet asiaan huomiota, vaikka ne satunnaiselle tarkkailijalle ehkä näyttäytyvätkin yksittäisinä tapauksina eivätkä järjestelmän ominaisuutena. On naurettavaa kuinka kaikkein eniten valtaa pitävät voivat jatkuvasti hyväksikäyttää systeemiä ja heidän (lähes) ainoa valvojansa on kaupallinen media, joka ottaa asian esille kun se sopii myyntiin, samalla kun kaikkialla työntekijöille rakennetaan enemmän ja tehokkaampaa valvontaa etteivät he hyväksikäyttäisi systeemiä. En meuhkaa asiasta tuon enempää (tällä kertaa), se vain yhdistyi ajatukseksi tuon visualisoinnin kanssa.

Suomessa(kin) olisi syytä pistää pystyyn jonkinlainen politiikan ja paikallisen maailmanmenon visualisointi- ja kokoomasivusto. Siis sellainen sivusto, jonne kerättäisiin sitä äänestäjille ja muuten kiinnostuneille oleellista tietoa, joka periaatteessa kyllä on saatavilla, mutta joka on siroteltu tuhanteen paikkaan, haudattu loputtomien dokumenttien suohon ja piilotettu kankean byrokratiakielen taakse. Mistä voisi esimerkiksi valita kansanedustajan ja nähdä visualisointeina ja yhteenvetoina hänen aktuaalisen äänestyskäyttäytymisensä (haettavissa esimerkiksi aiheittain), vaalirahoitus- ja muut yhteiskunnalliset siteensä, poliittiset puheensa ennen ja jälkeen vaalien (oletettavasti niitäkin jonnekin talletetaan?), vaalikonevastauksensa jne., jotta ihmiset voisivat halutessaan käydä katsomassa mitä se siellä oikeasti tekee ja mikä on tekojen suhde puheisiin. (Kaipaisin samanlaista myös muuta kuin poliittista valtaa pitäville, kuten holtittoman rikkaille ja muille omistajille, mutta tässä saattaa olla erilaisia eettisiä ongelmia.) Eihän se käytännön vastuuta lisäisi, mutta ainakin antaisi ihmisille mahdollisuuden tehdä perustellumpia äänestyspäätöksiä, ja kenties suurimmat järjestelmän hyväksikäyttäjät.

Luulen, että poliitikot eivät meille sellaista järjestä, ja se on varmastikin liian suuri työ yhdelle innostuneelle henkilölle, joten en tiedä mikä taho sellaisen pistäisi pystyyn. Ehkä joku tutkimuslaitos joka saisi asiaa varten demokratianedistämis- tms. apurahan?

3 comments:

  1. Pari kuukautta sitten mä mietin ihan samaa, että joku taho voisi ylläpitää sivustoa, jonka speksi olisi käytännössä tasan sama kuin tuo sun tekstin toiseksi viimeinen kappale.

    ReplyDelete
  2. On itse asiassa vähän hämmentävää ettei sellaista ole tehty, ottaen huomioon idean ilmeisyys. Voisin jonkun verran nähdä vaivaa itsekin asian eteen (kyllä, tämä on lupaus), jos tekijöitä olisi ja/tai jostain saisi selville miten asiaa kannattaisi oikeasti lähteä toteuttamaan.

    ReplyDelete
  3. Ilmeisesti maailmalla tämänkaltaisia järjestelmiä on jo olemassa. Törmäsin aiemmin johonkin muuhunkin, mutten ollut blogin ulottuvilla. Nyt löytyi Political Memory:
    http://www.laquadrature.net/wiki/Political_Memory

    ReplyDelete