Sunday, April 5, 2009

Nauravat kengät, päivitys

Käytettyäni korjattuja kenkiä jonkun aikaa kävi eräänä päivänä ilmi, että ne vuotavat edelleen kunnon lätäköissä käveltyäni.

Onko niin, että korjatut kengät ovat todella huonommat kuin alkuperäiset? On kai se mahdollista. En tiedä kenkien tekemisestä juuri mitään, mutta kuvittelisin että ne tehdään siinä määrin teollisesti, että voi olla että joku laite vaikkapa kiinnittää pohjan ja sen yläosan jolla on varmaan joku nimi paremmin ja tiiviimmin kuin mitä tavallinen suutari voi pikku pajassaan tehdä. Eli jos tiiviys on kerran rikkoutunut, sitä ei ilman vastaavaa laitetta korjata.

Toisaalta voi olla, että muistan väärin. Lopetin käyttämästä kenkiä muistaakseni, koska ne alkoivat vuotaa, mutta kun nyt ajattelen kuinka rikki ne olivatkaan (toisesta noin kolmannes pohjasta oli irti), vuotaminen on ollut lähinnä esteetöntä veden virtaamista. Olisiko niin, että kengät eivät alun alkaenkaan pitäneet vettä jos niillä tosissaan hyppi lätäköissä? En voi tietää.

Tämä jossain määrin laski innostustani korjata asioita, mikä harmittaa minua. Periaatteena asioiden korjaaminen, sen sijaan että vanhat heitetään pois ja ostetaan uudet tilalle, on minusta hyvä ja kannatettava. Maailmassa ei yksinkertaisesti ole lopulta tilaa jätteelle, jota ei käytetä uudelleen tai joka ei hajoa kyllin nopeasti. Mutta jos korjauspalvelut eivät ole kyllin laadukkaita (ja halpoja), ihmiset eivät suurina massoina pakottamatta siirry tavoistaan kestävämpään kulutukseen pelkästään hyvyyttään. (Huomautuksena: tämä oli vain asian herättämää ajatusta, en sano että tämä nimenomainen kokemukseni ei olisi ollut laadukasta - tai että olisi. Kun en vain osaa arvioida asiaa.)

No comments:

Post a Comment