Thursday, May 7, 2009

Maidonvähennysyrityksiä

Aiemmin mainitsin vege-kääntymyksessäni olevan merkittävän aukon: pidän aivan liikaa maitotuotteista, ja käytän niitä myös varsin paljon. Lupasin silloin pyrkiä vähentämään. Tässä ensikokemuksia.

  • Soija- ja kauramaito ihan juotavan maidon korvikkeena ei oikein toimi. Makuero on liian selvä (ja negatiivinen - joskin tässä saattaa olla kyse tottumuksesta) ja koko pointti maidon juomisesta menee, jos juoma ei ole hyvää. Korvike on jäänyt juomatta. Pitää vaihtaa tyystin toisenlaiseen, mehuun tai veteen, jos aikoo tästä vähentää. Lisäksi koska pidän erityisesti maitokaakaosta, tässä ei edes ole vaihtoehtoja. Jos joku maistaa mielestään hyvää soijakaakaota (tms.), ilmoittakoon minulle!
  • Tietyt soijajugurtit ovat ihan maukkaita. Yksi lempparijugurteistani on joka tapauksessa mustikka (mikä on hyvä noin niin kuin lähituotannon suosimisenkin kannalta jos vetää luomujugurttia), ja ainakin testaamani oli ihan hyvää, vaikka eron huomasikin. Samoin trooppiset hedelmät -versio toimi, mansikka muistaakseni ei.
  • Leivonnassa kokemukseni rajoittuvat tämäniltaisiin vohveleihin, jotka tein kaurajuomaan. Yllätyksekseni lopputulos oli suorastaan herkullinen: makueroa ei edes huomaa jos ei erityisesti ala miettiä. Tämä lisää uskoani puheisiin, jonka mukaan maidon voi leivonnassa välttää täysin korvikkeita käyttämällä. (Eihän vohvelit mitenkään täysin vegejä olleet: margariini ja munat olivat edelleen mukana. Maito on kuitenkin paljon suurempi osa taikinaa, ja tavoitteeni onkin vähentäminen, ei sinänsä tyystin lopettaminen.)
  • Juustoja ja levitteitä en ole testannut, paitsi yhtä "kermajuustoa" joka oli osaksi kasvisrasvaa. Se oli vähän kumimaista ja maultaan selkeästi "terveellisemmän" henkistä. Toisaalta sen rasvaprosentti oli samaa luokkaa kuin ns. kevytjuustojen, joissa on mielestäni samanlaisia kumimaisia ja ikävän maun piirteitä. Vierekkäin testaamatta en osaa sanoa oliko osakasvisjuusto vähemmän vai enemmän hyvää kuin laihisjuusto, mutta joka tapauksessa fiilis oli negatiivinen.
Kokeilut jatkuvat vielä, mutta pienellä vaivannäöllä selvisi kyllä, että maidon vähentäminen ei taida olla sen suurempi uhraus kuin lihastakaan luopuminen. Suurin ongelma on asenne, joka käy ilmi kun kaupassa katsoo vuorotellen maitotuote- ja korvikehyllyjä.

edit: Epäoleellisena sivuhuomiona, kaali on hyvää. Kaveritkin ovat myöntäneet kun olen sitä syötäväksi tuonut. Suosittelen.

edit 8.5.: Mustikkasogurtti ei ollutkaan hyvää, muistin väärin.

No comments:

Post a Comment