Sunday, May 31, 2009

Äänestysongelma: alustus

Kuten tämän kuun seitsemäntenä mainitsin, pitäisi purkaa tätä äänestysasiaa. En ole saanut kirjoitettua mitään taas hetkeen, kun olen vältellyt tätä yhtä asiaa. Nyt alkaa aika loppua - katsotaanko pääsenkö mihinkään ennen kuin on myöhäistä näiden vaalien suhteen.

En oikein tiedä mistä lähteä asiaa tarkastelemaan. Koko juttu kiteytyy oikeastaan siihen, että lukuisista eri syistä en koe nykyistä Suomen yhteiskuntajärjestelmää oikeudenmukaisena. Tämä ei tietenkään ole joko-tai -asia, vaan jatkumo, ja toki meillä oikeudenmukaisuudessa (vaillinaisten käsitysteni perusteella) ollaan paremmalla puolella kuin vaikkapa Kiinassa, Venäjällä tai edes Jenkeissä. Myöskään yhteiskuntajärjestelmän puuttuminen (Somalia? Afganistanin raja-alueet?) ei ole oikeudenmukaista. Enkä pidä "täydellistä oikeudenmukaisuutta" realistisena - mitä se edes olisi? Tästä huolimatta mielestäni järjestelmässä on mielestäni eriasteisia epäoikeudenmukaisuuksia. Pyrin palaamaan näihin ja käymään niitä yksityiskohtaisemmin läpi.

Toinen puoli asiasta kuitenkin on, mitä minun pitäisi asialle tehdä? Kun nyt tätä kirjoittaessani asiaa mietin, en ole varma ovatko epäoikeudenmukaisuudet niin vahvoja, että niiden pitäisi saada minut suorastaan vastustamaan järjestelmää. Päädyin (nyt, tässä) kuitenkin siihen, että ne saavat minut joka tapauksessa epäilemään järjestelmää ja omaa osuuttani siinä.

Mutta mitä sen pitäisi tarkoittaa toimintani kannalta? Tarkemmin: pitäisikö minun äänestää vai ei, ja millä perusteella? Kuten sanottua, en ole tähän asti äänestänyt. Aluksi vain, koska asia ei tuntunut koskevan minua millään tavalla. Myöhemmin, päädyttyäni yhteiskunnallisesti tiedostavammaksi, päätin että vastustan systeemiä (varsinaisesti perustelematta sitä koskaan kunnolla). Suureksi osaksi kyse on kuitenkin ollut aina siitä, että olen ollut riittävän tyytyväinen. Nyt tahdon olla pakenematta asiaa enää ja selvittää mitä tästä ajattelen.

Wish me luck.

No comments:

Post a Comment