Edellinen kirjoitukseni ei pitkänä mennyt läpi, mutta julkaisivat näköjään (en huomannut heti) lyhemmän lyhennettynä (HS 7.4.). Harmi vain, että viimeinen lause, joka muutti koko tekstin pelkästä valittavasta johonkin pyrkivään, oli poistettu.
Ennen kuin muut kriisit veivät lehdistön huomion, puhuttiin demokratian kriisistä – siitä, että kansalaisilla on mennyt usko demokratiaan, koska poliitikot järjestelmällisesti rikkoivat vaalirahoituslakia ja suhmuroivat toisensa syyttömiksi virallisissa synninpäästöissä. Nyttemmin on nähty muiden muassa, kuinka pääministeri yksinkertaisesti kieltäytyy vastaamasta eduskunnalle – jonka luottamusta hallituksen tulisi nauttia – puolueelle kiusalliseen kysymykseen.
Vaalien alla on keskitytty siihen, että demokratian kriisi kanavoituu protestipuolueen nousuun, mutta on unohdettu itse asia: poliitikan teon tapa.
Monet tärkeät asiat päätetään salaisissa hallitusneuvotteluissa. Niissä tehtävistä lehmänkaupoista ei koskaan kerrota julkisuudessa.
Kun isot puolueet jatkavat vaalikaudesta toiseen samaa politiikkaa riippumatta ehdokkaiden lupauksista, ja kun pienten nouseminen vaihtoehdoiksi tehdään hankalaksi äänikynnyksillä, näyttää ilmeiseltä, että poliitikot eivät halua parantaa demokratian tilaa Suomessa.
Alkuperäinen:
Ennen kuin muut kriisit veivät lehdistön huomion puhuttiin demokratian kriisistä - siitä, että kansalaisilla on mennyt usko demokratiaan, koska poliitikot järjestelmällisesti rikkoivat vaalirahoituslakia ja suhmuroivat toisensa syyttömiksi virallisissa synninpäästöissä. Nyttemmin on nähty mm. kuinka pääministeri yksinkertaisesti kieltäytyy vastaamasta eduskunnalle -
jonka luottamusta hallituksen tulisi nauttia - puolueelle kiusalliseen kysymykseen, ja että suurin puolue on salaa luvannut ulkovallalle maamme viemisestä sotilasliittoon.
Vaalien alla on keskitytty siihen, että demokratian kriisi kanavoituu protestipuolueen nousuun, mutta unohdettu itse asia: poliitikan teon tapa. Kaikki tietävät, että monet tärkeimmät asiat päätetään hallitusneuvotteluissa, jotka ovat salaiset, ja joissa tehtävistä lehmänkaupoista ei koskaan kerrota julkisuuteen. Kun isot puolueet jatkavat vaalikaudesta toiseen samaa politiikkaa riippumatta ehdokkaidensa lupauksista, ja pienten nouseminen vaihtoehdoiksi tehdään hankalaksi äänikynnyksillä ja kuoliaaksivaikenemisilla, näyttää ilmeiseltä että poliitikot eivät halua parantaa demokratian tilaa Suomessa. Lupaako kukaan ehdokkaista pyrkiä maan tavan muuttamiseen ja ajaa avoimuutta ja päättäjien vastuuta?
No comments:
Post a Comment